zoeken

Welkom

  • Bestel voor 14:00, volgende werkdag thuis
  • Versgarantie
  • Veilig betalen
  • Gratis bezorgen boven 80,- euro
  • Vers dus niet gevroren
Kerstkalkoen | Altijd Lekker Vlees

Kerstkalkoen

Voorbereiding

Ontbijtspek circa 5 minuten bakken in een eetlepel olie. Spruitjes toevoegen en 5 tot 10 minuten meebakken, tot ze gaar zijn. Laat het mengsel vervolgens iets afkoelen.

Snij de verse worsten open en meng de inhoud met het spruitjesmengsel, de broodkruim, zout, peper, kruidnagel, nootmuskaat, salie, tijm en het ei.

Was de kalkoen even voorzichtig met water en dep hem droog met wat keukenpapier. Wrijf nu de kalkoen van binnen en buiten in met zout en peper. Stop ook de vulling in de holte. Je kunt de holte eventueel dichtmaken met keukentouw of een houten prikker. Bindt de kalkoen nu goed op en dek hem af alvorens in de koelkast te bewaren.


Bereiding

Verwarm de oven voor op 225 graden C. Leg de kalkoen in een braadslede en zet hem in het midden van de oven. De braadtijd is ongeveer 3 tot 3,5 uur. Laat de oven de eerste 30 minuten op 225 graden C. en schakel dan terug naar 175 graden C..

Voor het mooiste resultaat kun je de kalkoen het beste elke 20 tot 30 minuten overgieten met zijn eigen braadvocht. Als het vlees te bruin wordt of onderdelen van de kalkoen (bijv. poot), dek deze dan af met een stuk aluminiumfolie. Gebruik indien voorhanden een vleesthermometer om de perfecte garing van de kalkoen te garanderen.

Als de kalkoen gaar is, haal hem dan uit de oven en verpak hem in aluminiumfolie. Dan 15 minuten laten rusten.
Ondertussen het braadvocht zeven en in een pan overgieten. Voeg de gevogeltefond en slagroom toe aan het vocht. Laat het gehaal nu 10 minuten zachtjes doorkoken. Eventueel op smaak brengen met zout en peper.

Serveer de kalkoen samen met de saus. Eet smakeljk!

  • Ingrediënten (10 personen)
  • Kalkoen van 4kg
  • 100 gram ontbijtspek
  • 1 el olie
  • 600 gram verse worst
  • 100 gr witbrood zonder korsten
  • 2 teentjes knoflook - fijngesneden
  • zout, peper
  • snufje gemalen kruidnagel
  • snufje gemalen nootmuskaat
  • 1-2 tl fijngesneden salie
  • 1 tl tijmblaadjes
  • 2 eieren
  • 3 dl gevogeltefond (pot)
  • 2 dl slagroom

Reviews zijn geschreven door klanten nadat ze een bestelling hebben geplaatst. Wij laten alle reviews over ons zien. Altijd Lekker Vlees scores a 8.9 out of 10 out of 7 votes